فصل به فصل، آیه به آیه، استفاده آسان و همیشه رایگان!
لوقا ۳. کار یحیی تعمیددهنده
بخش اول: ماموریت یحیی تعمیددهنده
۱. آیات (۱-۲ ) در این آیات زمان در رابطه با رهبران سیاسی و مذهبی معاصر توصیف شده است.
در پانزدهمین سال فرمانروایی تیبریوس قیصر، هنگامی که پنتیوس پیلاتس والی یهودیه بود، هیرودیس حاکم جلیل، برادرش فیلیپس حاکم ایتوریه و تراخونیتیس، لیسانیوس حاکم آبیلینی، و حنا و قیافا کاهنان اعظم بودند.
الف. در پانزدهمین سال فرمانروایی تیبریوس قیصر: ترتیب تاریخی وقایع کتابمقدس گاهی اوقات امری پیچیده است. از مستندات تاریخنگاران مختلف میتوانیم دریابیم این وقایع در چه برهه زمانی رخ داده است اما بسیار دشوار و حتی غیرممکن است که بتوانیم دریابیم به طور دقیق در چه تاریخی بوده است. بهترین حدس تاریخی که تاکنون ارائه شده است بین سالهای 27 تا 29 میلادی است.
ب. تیبریوس قیصر… پنتیوس پیلاتس … هیرودیس … فیلیپس … لیسانیوس: لوقا در اینجا فهرستی از رهبران سیاسی زمان عیسی را بیان میکند. لوقا هم مانند هر تاریخنگار معتبری، چارچوبی واقعی و تاریخی ارائه میدهد و همین امر ثابت میکند انجیل او یک داستان خیالی نیست که با «یکی بود، یکی نبود» شروع شود.
یک. لوقا چیزی بیش از یک تسلسل زمانی را بیان میکند. او درباره موضوعات تاثیرگذار و مفاهیم زمانی صحبت میکند.
· تیبریوس، امپراطوری بود که ظلم و خشونت او معروف بود.
· پنتیوس پیلاتس به دلیل قتلعامهای وحشیانه یهودیان در یهودیه و بیعدالتی نسبت به یهودیان مشهور بود.
· حاکمانی از خاندان هرودیس کبیر (هیرودیس، فیلیپ و لیسانیوس) به دلیل ظلم و فسادشان شناخته شده بودند.
دو. لوقا با بیان همه اینها، به مخاطبین خود و خوانندگان امروزی انجیلش ظلم و فساد اخلاقی که در امپراطوری روم و مخصوصا در نواحی یهودیه موجود بود را یادآوری میکند.
سه. واقعیت تاریخی این حاکمان فراتر از شک و تردید است. باستان شناسان شواهد مهم و غیرقابل انکاری را کشف کردهاند که ثابت میکند این افراد در زمانها و مکانهای مذکور زندگی و حکومت میکردند.
چهار. وقتی هیرودیس کبیر از دنیا رفت، پادشاهیاش را بین سه پسرش، هیرودیس، فیلیپس و لیسانیوس تقسیم کرده بود. «لقب تتراخ به طور لغوی به معنای حاکم چهار بخش بود ولی بعدها این کلمه معنی گستردهتری پیدا کرد و به معنی حاکم هر بخش شد.» (بارکلی)
ج. حنا و قیافا: لوقا همچنین رهبران مذهبی یهودیه را در زمان خدمت عیسی نام میبرد. در حقیقت قیافا کاهن اعظم بود ولی پدر همسرش حنا تاثیر واقعی را در رده کهانت داشت.
یک. ذکر نام این دو کاهن اعظم به ما خاطرنشان میسازد که رهبران مذهبی بیشتر از اینکه به خدمت خداوند تمایل داشته باشند به قدرتهای سیاسی متمایل بودند.
دو. در نوامبر 1990، مقبرهای کشف شد که دانشمندان معتقدند که مقبره خانوادگی قیافاست. بر روی یک جعبه تدفین باستانی (تابوت باستانی) که مربوط به آن زمان بود، کتیبهای وجود داشت و بر روی آن نوشته شده بود یوسف، پسر قیافا. در آن جعبه بقایای جسد یک مرد 60 ساله یافت شد.
۲. آیات (۲-۳) خدمت یحیی تعمیددهنده
کلام خداوند در بیابان بر یحیی، پسر زکریا، نازل شد. پس یحیی به سرتاسر نواحی اردن رفت و به مردم موعظه میکرد که برای آمرزش گناهان خود توبه کنند و تعمید گیرند.
الف. کلام خداوند در بیابان بر یحیی، پسر زکریا، نازل شد: یحیی از دوران جوانی در بیابان زندگی میکرد (لوقا ۱: ۸۰) اما اکنون بوسیله کلام خدا برانگیخته شد و شروع به انجام خواندگی نهایی خود کرد: یعنی پیشروی مسیح بودن.
یک. لوقا با دقت خدمت یحیی را در چارچوب تاریخی قرار میدهد زیرا «برای لوقا ظهور یحیای تعمیددهنده یکی از ارکانی است که تاریخ حول آن میچرخد.» (بارکلی)
ب. به مردم موعظه میکرد که برای آمرزش گناهان خود توبه کنند: کلمه آمرزش فقط به معنی بخشش نیست بلکه شامل آزادی و رهایی نیز میشود (همانطور که در لوقا ۴: ۱۸ گفته شده است: مرا فرستاده تا رهایی را به اسیران … اعلام کنم، و ستمدیدگان را رهایی بخشم). توبه میتواند برای همه کسانی که به آن روی میآورند، آزادی حقیقی در مسیح بیاورد.
یک. پیغام یحیی، دعوت به توبه بود. برخی اعتقاد دارند، بخش عمده توبه مربوط به احساسات میشود، مخصوصا احساس غم و تاسف برای گناهانمان. اینکه برای گناهانمان احساس غم و تأسف داشته باشیم خوب است اما توبه یک امر «احساسی» نیست بلکه یک امر “عملی” است. یحیی به شنوندگان خودش میگفت طرز فکرشان را عوض کنند نه اینکه فقط برای کارهایی که انجام دادهاند احساس تأسف کنند. توبه، تغییر روش زندگی است نه احساس غم و اندوه در قلب.
ج. تعمید گیرند: هیچ چیز ناآشنا و عجیبی در این مراسم تعمید وجود نداشت (یک مراسم تعمید معمولی بود). تنها موضوع عجیب این بود که یهودیان میپذیرفتند تعمید بگیرند زیرا این نوع مراسم تعمید برای غیریهودیانی انجام میشد که میخواستند یهودی شوند. وقتی یک یهودی تعمید میگرفت، در حقیقت اعلام میکرد که «من به اندازه غیریهودیانِ بتپرست، گناهکار هستم.» این یک نشانه درست از توبه فروتنانه و تقدیم خود به خداوند است.
یک. «تعمید با آب، چه از طرف جامعه گناهکار یهودی به عنوان امری کاربردی پذیرفته شود و چه بوسیله مبلغین یهودی به غیریهودیان برای گرویدن به یهودیت موعظه شود، نمادی از پاکی روحانی از گناه است که در نتیجه بخشش است.» (پیت)
دو. تعمید آب با تعمید در مسیح متفاوت است (رومیان 3:6-4). ما با فرو رفتن در آب، در مرگ و قیام مسیح شریک میشویم. یحیی تعلیم میدهد که انسانها برای اینکه با خدا عادل و از گناه پاک شوند، به این نوع تعمید نیاز دارند.
۳. آیات (۴-۶) خدمت یحیی، تحقق پیشگوییها بود.
در این باره در کتاب سخنان اشعیای نبی آمده است که: «ندای آن که در بیابان فریاد بر میآورد، راه را برای خداوند آماده کنید! مسیر او را هموار سازید! همه درهها پر و همه کوهها و تپهها پست خواهند شد؛ راههای کج، راست و مسیرهای ناهموار، هموار خواهند گشت. آنگاه تمامی بشر نجات خدا را خواهند دید.»
الف. در این باره در کتاب سخنان اشعیای نبی آمده است: لوقا، یحیای تعمیددهنده را به یکی از پیشگوییهای اشعیای نبی ربط میدهد (اشعیا 3:40-5). یحیی خودش از روزهای نخست از این امر آگاه بود زیرا پدرش قبل از تولد او این موضوع را میدانست (لوقا ۱: ۷۶-۷۷).
ب. راه را برای خداوند آماده کنید: پیغام عظیم یحیی این بود که میتوان همهچیز را درست کرد. مسیح اینجاست تا کارهایی را که انجامش برای بشر غیرممکن است انجام دهد: پر کردن درهها، پست کردن کوهها، راست و هموار کردن راهها.
یک. یهودیان در آن زمان فکر میکردند، مشکل اصلی، رومیان بودند که از طریق سیاست آنها را مورد ظلم و ستم قرار میدادند. یحیی به آنها موعظه میکرد تا بفهمند مشکل واقعی خودشان هستند و نه «آنها» و به همین دلیل نیاز داشتند در رابطه صحیح و عادلانه با خدا قرار بگیرند.
ج. آنگاه تمامی بشر نجات خدا را خواهند دید: راه مسیح باید آماده میشد زیرا که او برای تمامی بشر آمد.
یک. «به سادگی میتوان گفت، موضوع موعظه یحیی، نزدیک بودن ملکوت مسیح بود.» (پیت)
بخش دوم: پیغام یحیای تعمیددهنده
۱. آیات (۷-۹) پیغام یحیی به جماعت
یحیی خطاب به جماعتی که برای تعمید گرفتن نزد او میآمدند، گفت: «ای افعیزادگان، چه کسی به شما هشدار داد تا از غضبی که در پیش است بگریزید؟ پس ثمرات شایسته توبه بیاورید و با خود نگویید که: «پدر ما ابراهیم است.» زیرا به شما میگویم، خدا قادر است از این سنگها فرزندان برای ابراهیم پدید آورد. هم اکنون تیشه بر ریشه درختان نهاده شده است. هر درختی که میوه خوب ندهد، بریده و در آتش افکنده خواهد شد.»
الف. ای افعیزادگان، چه کسی به شما هشدار داد تا از غضبی که در پیش است بگریزید؟ مورد خطاب قرار دادن حضار به عنوان افعیزادگان امر رایجی برای شروع موعظه نبود و پرسیدن اینکه «برای چه به اینجا آمدهاید؟» هم مقدمه خوشایندی به نظر نمیرسید اما هدف یحیی این نبود موعظهای کند که آنها خوششان بیاید و یا گوش هایشان نوازش داده شود.
یک. به سادگی میتوان فهمید یحیی شخص عجیب و خارقالعادهای بود. شخصی که این چنین موعظه میکند، در بیابان زندگی میکند، لباسهای غیر معمول میپوشد و با خوردن ملخ و عسل زنده میماند، شخصی بسیار عجیب غریب بود. پیشروی عیسی شخصی با ظاهری موقر، لباس هزار دلاری و مدل موی دویست دلاری نبود. خدا گاهی از اشخاص عجیب استفاده میکند.
ب. با خود نگویید که: «پدر ما ابراهیم است»: یحیی به آنها هشدار میدهد که پارسایی ابراهیم برای رستگاری آنها کافی نیست زیرا در بین آنها این طرز فکر رواج داشت که پارسایی ابراهیم برای نجات و رستگاری هر یهودی کفایت میکند و امکان ندارد هیچ یک از فرزندان ابراهیم، اسحاق و یعقوب به جهنم بروند.
ج. پس ثمرات شایسته توبه بیاورید: درخواست یحیی برای آوردن ثمرات شایسته، غیرمنطقی نبود زیرا توبه حقیقی همیشه ثمره دارد- و مهمترین ثمره زندگی مسیحی، محبت است (غلاطیان 22:5 و اول قرنتیان 1:13-3).
۲. آیات (۱۰-۱۴) پیام یحیی به افراد خاص
جماعت از او پرسیدند: «پس چه کنیم؟» پاسخ داد: «آن که دو جامه دارد، یکی را به آن که ندارد بدهد، و آن که خوراک دارد نیز چنین کند.» خراجگیران نیز آمدند تا تعمید بگیرند. از او پرسیدند: «استاد ما چه کنیم؟» به ایشان گفت: «بیش از اندازه مقرر خراج نستانید.» سربازان نیز از او پرسیدند: «ما چه کنیم؟» گفت: «به زور از کسی پول نگیرید و بر هیچ کس افترا نزنید و به مزد خویش قانع باشید.»
الف. پس چه کنیم؟: تعالیم یحیی کاملا معمولی بود. او از مردم میخواست تا هرچه دارند با یکدیگر تقسیم کنند، با دیگران به انصاف رفتار کنند و بدجنس و ظالم نباشند، به هر آنچه دارند قانع باشند. اینها چیزهایی هستند که ما به کودکانمان یاد میدهیم.
یک. امین بودن در چیزهای کوچک، نشانهای از توبه حقیقی است، گاهی اوقات فکر میکنیم خداوند از ما میخواهد برای اثبات حقیقت توبهمان کارهای بزرگ و یا غیرممکن انجام دهیم اما بیشتر وقتها خداوند به صداقت و امانت ما در کارهای کوچک نگاه میکند.
دو. «ای مرد، او تو را از آنچه نیکوست آگاه ساخته است؛ و خداوند از تو چه میطلبد، جز آنکه انصاف را به جای آری و محبت را دوست بداری، و با فروتنی در حضور خدایت سلوک کنی؟» (میکاه ۶: ۸)
ب. بیش از اندازه مقرر خراج نستانید…. به زور از کسی پول نگیرید و بر هیچ کس افترا نزنید و به مزد خویش قانع باشید: یحیی باور نداشت که خراجگیری و سربازی، در اصل کارهای شر هستند. او از آنها نخواست تا شغل خود را کنار بگذارند بلکه از آنها خواست با صداقت و امانت در کارشان رفتار کنند.
یک. رومیها از طریق مناقصه، حق جمعآوری مالیات را به بالاترین پیشنهاد دهنده میدادند. از آنجایی که مأمور جمعآوری مالیات از این راه مخارج خود را تأمین میکرد سعی میکرد بیشتر از مالیات مقرر از مردم پول بگیرد تا بتواند بیشترین سود را ببرد. به همین دلیل این افراد نزد مردم منفور بودند.
دو. «این ماموران مالیات برای دولتهای رومی کار میکردند و اکثر آنها افرادی حریص و طماع بودند به همین دلیل عموم مردم آنها را خراجگیر مینامیدند زیرا به نفع دولت روم کار میکردند.» (تراپ)
۳. آیات (۱۵-۱۸) یحیی به تعمیدی عظیمتر اشاره میکند.
مردم مشتاقانه در انتظار بودند و با خود میاندیشیدند که آیا ممکن است یحیی همان مسیح باشد؟ پاسخ یحیی به همه آنان این بود: «من شما را با آب تعمید میدهم، اما کسی تواناتر از من خواهد آمد که من حتی شایسته نیستم بند کفشهایش را بگشایم. او شما را با روحالقدس و آتش تعمید خواهد داد. او کج بیل خود را در دست دارد تا خرمنگاه خویش را پاک کند و گندم را در انبار خویش ذخیره نماید. اما کاه را در آتشی خاموشیناپذیر خواهد سوزانید.» و یحیی با اندرزهای بسیار دیگر به مردم بشارت میداد.
الف. مردم مشتاقانه در انتظار بودند و با خود میاندیشیدند که آیا ممکن است یحیی همان مسیح باشد: یحیی چنان تاثیری داشت که مردم با خود میاندیشیدند ممکن است او مسیح موعود باشد اما او به جای آن که محبوبیت خود را افزایش دهد و خود را جلال دهد، همه جلال را به مسیح داد و گفت او تواناتر از من خواهد آمد.
ب. من حتی شایسته نیستم بند کفشهایش را بگشایم: خاخامهای زمان عیسی فکر میکردند، معلمان این حق را دارند که از پیروانشان بخواهد هر کاری برای آنها انجام دهد به جز اینکه کفشهای آنها را از پایشان دربیاورد چرا که این تقاضا بیش از حد تحقیرآمیز بود. با اینحال یحیی میگوید که او حتی لایق نیست چنین کاری برای عیسی انجام دهد.
یک. برای یحیی دلایل بسیاری برای احساس سربلندی داشتن داشت، اما او همواره فروتن بود. او تولدی معجزهآمیز داشت، زندگی او پیشگویی شده بود، خوانده شده بود تا وعدههای پیشگویی عظیم را تحقق بخشد، معلمی قدرتمند بود و پیروان بسیاری داشت.
دو. «فکر میکنید چه دلیلی وجود داشت که یحیی همیشه جایگاه مناسب خودش را حفظ میکرد؟ آیا به این دلیل نبود که او دیدگاه عظیمی نسبت به سرور خود داشت و حرمت زیادی برای او قایل میشد؟ ای برادران بخاطر شناخت کم ما از مسیح است که جایگاه مطمئنی در حضور خدا نداریم و او نمیتواند در هر چیزی به ما اعتماد کند حتی در چیزهای کم» (اسپورجن)
سه. یحیی هم سختگیر بود و هم فروتن. این یک ترکیب کاملا نایاب است.
ج. او شما را با روحالقدس و آتش تعمید خواهد داد: یحیی گفت مسیح با تعمیدی متفاوت میآید. فوران روحالقدس در عهدی جدید به مردم وعده داده شده بود. تعمید و فوران روحالقدس در وجود و زندگی ما به وعده داده شده است. این چیزی است که مردم وقتی با گذاشتن دست بر روی آنها برایشان دعا میشود، تجربه میکنند. (اعمالرسولان ۶: ۶، ۸: ۱۷، ۱۳: ۳-۴ و ۱۹: ۶).
د. او کجبیل خود را در دست دارد تا خرمنگاه خویش را پاک کند و گندم را در انبار خویش ذخیره نماید: مسیح تعمیدی از آتش نیز میآورد. آتش هم پاک میسازد و هم کاستیها را از بین میبرد؛ درست همانند آتشی کاههای بیارزش را میسوزاند. قدرت خداوند همیشه قدرتی تغییر دهنده و پاک کننده است.
یک. مسیح به علاوه کسی است که خوبی را از بدی جدا میسازد و به قولی گندم را از کاه جدا میکند. او کجبیل خود را در دست دارد. یهودا از پطرس جدا شد، دزدان روی صلیب از یکدیگر جدا شدند.
۴. آیات (۱۹-۲۰) شجاعت پیام یحیی آشکار میشود.
اما چون هیرودیس حاکم، درباره هیرودیا، همسر برادرش، و نیز شرارتهای دیگری که کرده بود، از یحیی توبیخ شد، او را به زندان افکند و بدین گونه خطایی دیگر بر خطاهای خود افزود.
الف. اما چون هیرودیس حاکم، درباره هیرودیا، همسر برادرش، و نیز شرارت های دیگری که کرده بود، از یحیی توبیخ شد: رابطه بین هیرودیا و هیرودیس، پیچیده و گناهآلود بود. هیرودیس عموی او بود و هیرودیا همسر برادرناتنیاش بود. هیرودیا وقتی با هیرودیس ازدواج کرد، او هم برادرزاده شوهرش محسوب میشد و هم خواهر ناتنیاش.
یک. «بر طبق متونی که در عهدعتیق درباره ازدواج و روابط جنسی بیان شده است مانند لاویان ۱۸: ۱۶ و ۲۰: ۲۱ میتوان دریافت که مردان از ازدواج و داشتن رابطه جنسی با همسر برادرشان منع شده بودند و به همین دلیل ازدواج هیرودیس در نظر خدا محکوم بود.» (پیت)
ب. او را به زندان افکند: از آنجایی که یحیی این چنین جسورانه برای حقیقت ایستاد و فساد اخلاقی هیرودیس را محکوم کرد، هیرودیس نیز او را مجازات کرد.
یک. «یوسف فلاوی میگوید هیرودیس یحیی را دستگیر کرد چرا که از تاثیر او بر مردم میترسید و این نفوذ و قدرت میتوانست باعث شورش علیه او شود زیرا مردم آماده بودند هرآنچه که یحیی میگوید را انجام دهند.» (بارکلی)
بخش سوم: یحیی عیسی را تعمید میدهد
۱. آیه (۲۱) عیسی در کنار بقیه تعمید گرفت.
هنگامی که مردم همه تعمید میگرفتند و عیسی نیز تعمید گرفته بود.
الف. هنگامی که مردم همه تعمید میگرفتند: در اینجا یک نکته قابل توجه به کار یحیای تعمید دهنده وجود داشت و آن این بود که عده بسیاری برای توبه و تعمید نزد او آمدند. یک روز، در میان جمعیت، عیسی نیز آمد تا تعمید بگیرد.
ب. عیسی نیز تعمید گرفته بود: عیسی نیز تعمید گرفت اما نه به این دلیل که گناهکار بود و احتیاج به توبه و رهایی از گناهانش را داشت بلکه او این کار را انجام داد تا کاملا خود را با گناهکاران همسان کند. این همان قلبی بود که او را هدایت کرد تا در نهایت با گرفتن گناهان بشر بر خود، به سوی صلیب برود.
۲. آیات (۲۱-۲۲) شهادت الهی بر پسر خداوند بودن عیسی
عیسی نیز تعمید گرفته بود و دعا میکرد، آسمان گشوده شد و روحالقدس به شکل جسمانی، همچون کبوتری بر او فرود آمد و ندایی از آسمان در رسید که «تو پسر محبوب من هستی، و من از تو خشنودم.»
الف. عیسی نیز تعمید گرفته بود و دعا میکرد: به تکرار و تاکید لوقا بر دعا توجه کنید. نویسندگان سایر انجیلها نیز این شرایط را توصیف میکنند. اما فقط لوقا اشاره میکند که این اتفاق زمانی رخ داد که عیسی در حال دعا کردن بود.
ب. روحالقدس به شکل جسمانی، همچون کبوتری بر او فرود آمد و ندایی از آسمان در رسید: سه شخصیت تثلیث را میتوانیم در این تصویر ببینیم. روحالقدس به شکل جسمانی همچون کبوتری بر او فرود آمد و آنگاه ندایی از آسمان یعنی صدای خدای پدر شنیده شد و پسر محبوب تعمید گرفت.
یک. شواهدی واضح مبنی بر نزول روحالقدس بر عیسی وجود دارد. چیزی شبیه اتفاقی که در روز پنطیکاست (عید پنجاهه) برای حواریون افتاد هنگامی که چیزی شبیه زبانههای آتش بر سر آنها قرار گرفت.
دو. «این صحنهای که در زندگی عیسی میبینیم را میتوانیم در تاریخ کلیسا نیز مشاهده کنیم. زمانی که کلیسا برای ماموریت مقدس خود در میان مردمان مسح شد و روغن مقدس الهی بر آن قرار گرفت و با گذشت قرنها به آرامی ادامه یافت و تازه شد.» (مایر)
ج. تو پسر محبوب من هستی، و من از تو خشنودم: بدون شک این صدا از آسمان بود. کسی که تعمید گرفته بود، یک گناهکار نبود. او بیگناه و پسر خداوند بود که هرچند با گناهکاران یکی شده بود اما پدر از او خشنود بود.
یک. تو پسر محبوب من هستی تکرار آیه مزامیر ۲: ۷، مزامیر جلال مسیحایی است.
· من از تو خشنودم: تکرار آیه اشعیا ۴۲: ۷ است که عیسی را به عنوان خادم رنجدیده معرفی میکند.
د. من از تو خشنودم: عیسی خدمت زمینی خودش را با برکتی از جانب پدر و قدرت روحالقدس آغاز کرد. در عیسی میتوانیم این موارد را ببینیم:
یک. در عیسی میتوانیم بشنویم که خداوند پدر به ما میگوید، این پسر محبوب من است، من از تو خشنودم.
دو. در عیسی روحالقدس میتواند بر ما نازل شود و ما را قوت و برکت بخشد.
بخش چهارم: نسبنامه عیسی
۱. آیه (23) سن عیسی زمان شروع خدمت.
عیسی حدود سی سال داشت که خدمت خود را آغاز کرد.
الف. حدود سی سال داشت: در باور یهودیان، شخصی که سی ساله است یعنی به بلوغ کامل رسیده است. کاهنان نیز خدمت خود را در سی سالگی آغاز میکردند (اعداد ۴: ۲-۳).
۲. آیات (23- 38) شجرهنامه عیسی به قلم لوقا
او به گمان مردم پسر یوسف بود، و یوسف، پسر هالی، پسر متات، پسر لاوی، پسر ملکی، پسر یَنا، پسر یوسف، پسر متاتیا، پسر عاموس، پسر ناحوم، پسر حَسلی، ، پسر نَجای، پسر مَئَت، پسر مَتّاتیا، پسر شِمعی، پسر یوسف، پسر یهودا، پسر یوحَنان، پسر ریسا، پسر زِروبابل، پسر شِئَلتی ئیل، پسر نِیری، پسر مَلکی، پسر اَدّی، پسر قوصام، پسر ایلمودام، پسر عیر، پسر یوشع، پسر الیعازر، پسر یوریم، پسر متّات، پسر لاوی، پسر شمعون، پسر یهودا، پسر یوسف، پسر یونان، پسر ایلیاقیم، پسر مَلیا، پسر مینان، پسر متّاتا، پسر ناتان، پسر داوود، پسر یسای، پسر عوبیدف پسر بوعز، پسر سلمون، پسر نحشون، پسر عمیناداب، پسر اَرام، پسر حصرون، پسر فارص، پسر یهودا، پسر یعقوب، پسر اسحاق، پسر ابراهیم، پسر تارَح، پسر ناحور، پسر سُروج، پسر رَعو، پسر فالَج، پسر عابِر، پسر شالَح، پسر قَینان، پسر اَرفَکشاد، پسر سام، پسر نوح، پسر لامَک، پسر متوشالح، پسر خنوخ، پسر یارِد، پسر مَهَلَل ئیل، پسر قینان، پسر اَنوش، پسر شِیث، پسر آدم، پسر خدا.
الف. او به گمان مردم پسر یوسف بود: بر طبق رسوم باستان، نسبنامه از سمت پدر نوشته میشد و نه مادر و این امر برای شرایط منحصر بهفرد مادر باکره یک مشکل محسوب میشد.
یک. شرحی که متی از داوود به بعد ارائه میدهد با گزارش لوقا تفاوت دارد. در حالی که هر دوی این گزارشها به یوسف ختم میشود. بهترین توضیحی که برای این مطلب وجود دارد این است که به نظر میرسد لوقا شجره مریم را دنبال میکند (اجداد واقعی عیسی) و متی، شجره یوسف را دنبال میکند (اجداد قانونی عیسی از طریق فرزندخواندگی). این دیدگاه لوقا را میتوانیم در عبارت کلیدی «او به گمان مردم پسر یوسف بود» دریابیم.
دو. لوقا نسبنامه را از یوسف شروع کرد زیرا در نگارش صحیح نسبنامه نباید نام هیچ زنی ذکر شود و لوقا میخواست نگارش صحیح را به کار برد.
ب. پسرِ… پسرِ…: در حقیقت نسب نامهای که لوقـا از عیسی ارائه کرد، غیرمعمول و عجیب نبود. یوسف فلاوی شجرهنامه خودش را از «پیشینه عمومی» ثبت میکند (زندگینامه، پاراگراف 1). این امر آنقدر رایج بود که ربی معروف، هیلل، پیشینه خود را با اشاره به ثبتهای عمومی، از داوود پادشاه اثبات میکند.
ج. پسر آدم، پسر خدا: لوقا، نسبنامه را تا آدم ادامه میدهد تا نشان دهد عیسی به تمامی بشر تعلق دارد و نه فقط به یهودیان.
یک. نسبنامههای این چنینی شاید زیاد وجود نداشته باشد اما این نسبنامه، ثابت کرد که عیسی از نسل بشر است و به انسان بودن عیسی اعتبار بخشید. یک مترجم کتابمقدس از قبیلهای دور، نسبنامهها را حفظ کرد زیرا فکر میکرد اینها مهمترین قسمت انجیل هستند وقتی این کار را به پایان رساند، مردم قبیله متحیر شدند و به او گفتند «تو میخواهی بگویی این عیسی یک انسان واقعی با یک پیشینه و اجداد واقعی است؟ ما این را نمیدانستیم!»
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.